Limitör Nedir

Limitör Nedir

Limitör Nedir

Limitör Nedir

Aracın kontrollü ve emniyetli olarak durdurulmasında görevli limitörler, ABS fren sistemi olmayan bineklerde, ön tekerlerde disk, arka tekerlerde kampana sistemi ile durma hareketini kademeli olarak sağlayan mekanizmadır.
Her ne kadar yeni nesil araçlarda bu düzenek bulunmasada hala trafikte, disk ve kampana sistemi ile çalışan araçlar haylice bulunmaktadır
 
Zorlu zemin koşullarında (ıslak, kaygan, eğimli) aracın düzgün ve savrulmadan durmasına yardımcı olan limitörler, fren sisteminin kilitlenmesini önleme ve aynı zamanda fren mesafesinin kısaltılmasında da önemli rol oynamaktadır.
Araç hızlı hareket halinde iken ani frenle savrulması yada takla atması muhtemeldir. İşte, hızlı halde yada kaygan zeminde ani frene basılması durumunda, limitörler devreye girerek aracın kademeli olarak yavaşlamasını, fren ile tekerlek arasında denge kurulmasını sağlamaktadır.
 
Bu sebeple limitörlerin düzenli olarak bakımlarının yapılması önem arz etmekte, arıza yaşanması durumunda derhal yetkili servislerce müdahalelerinin yapılması gerekmektedir.
 

Limitör Nedir

Sıkça Sorulan Sorular

Limitör neden arızalanır?

Frenlerin ani ve sık kullanılmasına bağlı olarak, disk ve kampanalarda meydana gelecek deformasyonlar limitörün arızalanmasına yol açmaktadır. 
 
Yüksek hızla giden bir aracı, sürekli olarak ani fren yapmaya tabi tutmak ta bu mekanizmaların performansının kaybolmasına neden olan etkenler arasındadır.
 
Fren sıvısı düzenli değiştirilmediğinde de limitör lerde buna bağlı olarak sorunlar ortaya çıkmaktadır.
 

Limitör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Limitör Arızası Nasıl Anlaşılır?
Bu arızanın anlaşılması yada kimitörün performansının ne düzeyde olduğu hakkında bilgi sahibi olmak için ya iyi derecede araç mekanizması hakkında bilgi sahibi olmak yada oto servis hizmeti veriyor olmanız gerekmektedir.
 
Teşhisi için iyi bir gözlem ve teknik bilgi sahibi olmak gereken limitör kontrollerinde, boş bir alanda ani dur kalk hareketlerinde, aracın hızlandığı anda ani frende araç tekerleklerinden biri yada ikisinin kitlenerek kendi etrafında dönmesi yada savrulma durumu yaşanması durumunda limitör lerde sıkıntı olduğu anlaşılmaktadır. 
 
Fren yapıldığında araç tekerinin 3 tanesi dönüp biri kilitlenme şeklinde duruyorsa bu da limitör lerde arıza olduğu anlamına gelmektedir.
 
Bir başka durumda fren yapma durumunda aracın sağa ve sola doğru çekmesi, limitörlerin sistemdeki basıncı düzenleyemediği anlamına gelmektedir.
 

Limitör bozulursa ne olur?

Aracın fren sistemi ile bağlantılı olmasından ötürü, kazaya sebebiyeti önlemek adına yapılacak ani duruş durumlarında, komutu algılayarak aracı düzenli ve kademeli olarak durdurmaya yarayan limitörler bozulduğunda, araç durma mesafesi uzayacak , trafik ve sürücü güvenliği tehlike altında olacaktır .
 
Bunun yanı sıra ani fren durumunda araç savrulacak yada takla atacak, maddi ve manevi kayıplara yol açacaktır.
 
Bazende arka frenlerde görülen tutukluk nedeni ile fren esnasında araçta dururken, arkadan kayma gözlemlenmekte buda trafik için bir risk teşkil etmektedir.
 
Bozuk olan limitörler, unutulmamalıdır ki eğer araç muayenesi sırasında tespit edilirse, o muayeneden geçemez ve dolayısı arıza giderilmeden muayene raporunu alamaz.

 

Araç muayenesinde limitör faktörü

Marka ve modeli ne olursa olsun her aracın yıllık olarak yapılması gereken muayenede, aracın her donanım ve aksamları ile kusursuz çalıştığı tescillenmek te, trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığı belgelenmektedir.
 
Fakat limitörde tespit edilen sıkıntı ve arızalarda, araç muayeneden geçememek te, sorun ortadan kaldırılmadan da muayene işlemi tamamlanamamaktadır.
 
Güvenli sürüş için son derece önemli olan bu donanımda yaşanan aksaklık trafik ve insan güvenliğini tehlikeye atacağı için muayeneye gelmeden önce aracın tüm bakım ve kontrolleri eksiksiz yapılmış olması gerekmektedir.