Motordan aldığı enerjiyi, gerekli torka çevirerek, dişliler ve şaft yardımı ile diferansiyele ileten, daha sonra da bu gücün tekerleklerin hızına yönlendirerek hareket etmesini sağlayan sisteme vites denilmektedir.
Dişli bir düzenekten meydana gelen, düşük sınıflı araç grubunda manuel, yeni nesil araçlarda otomatik sistem mekanizmaya sahip olan vitesler, hızın kademeli olarak artırılması yada düşürülmesinde görevli mekanizmalardır.
Manuel şanzımanlı araçların vitesleri, debriyaj kanatlıdır. Yani araç zorlu bir yolda gittiği durumda daha çok enerjiye ihtiyaç duyacak ve hızının yavaşlamasını çıkardığı zorlanma sesi ile sürücüsüne belli edecektir.
Bu durumda sürücü debriyaj kanadına basarak aracı vites değişimine hazırlayacak ve daha düşük seviyeye vitesi geçirecektir. Debriyaj kanadına basılmadan kesinlikle aracın vitesi geçirilmez, bu durumda araç istop edebilir, farklı mekanizmalara da zarar verilebilir.
Bu durumun tam tersi, düz ve boş bir yolda aracın hızını artırmak içinde yine vites geçişlerine ihtiyaç olacaktır. Debriyaj kanadına basarak, aracın vitesini daha yüksek bir kademeye alabilir, aracın hızı artırılabilir.
Yeni nesil otomatik vitesli araçlarda bunun gibi uygulamalarla uğraşmaya gerek yoktur. Vİtes geçişlerini aracın kendisi halletmektedir. Bu sebeple otomatik vitesli araç kullanımı daha konforlu ve kolaydır.
Yolun konumu, yapısı ve sürüş mesafesine göre değişen vites geçirme aşamaları, manuel şanzımanlı araçlarda sürücünün yönetiminde gerçekleştirilmektedir.
Aracın her kilometrede sorunsuz ve keyifli sürüş performansı sergilemesi için, her aksamda olduğu gibi, viteslerinde periyodik olarak bakımdan geçmesi gerekmektedir.