Araba Vitese Geçmiyor

Araba Vitese Geçmiyor

Araba Vitese Geçmiyor

Araba Vitese Geçmiyor

Motordan aldığı enerjiyi, gerekli torka çevirerek, dişliler ve şaft yardımı ile diferansiyele ileten, daha sonra da bu gücün tekerleklerin hızına yönlendirerek hareket etmesini sağlayan sisteme vites denilmektedir.
 
Dişli bir düzenekten meydana gelen, düşük sınıflı araç grubunda manuel, yeni nesil araçlarda otomatik sistem mekanizmaya sahip olan vitesler, hızın kademeli olarak artırılması yada düşürülmesinde görevli mekanizmalardır.
 
Manuel şanzımanlı araçların vitesleri, debriyaj kanatlıdır. Yani araç zorlu bir yolda gittiği durumda daha çok enerjiye ihtiyaç duyacak ve hızının yavaşlamasını çıkardığı zorlanma sesi ile sürücüsüne belli edecektir. 
 
Bu durumda sürücü debriyaj kanadına basarak aracı vites değişimine hazırlayacak ve daha düşük seviyeye vitesi geçirecektir. Debriyaj kanadına basılmadan kesinlikle aracın vitesi geçirilmez, bu durumda araç istop edebilir, farklı mekanizmalara da zarar verilebilir.
 
Bu durumun tam tersi, düz ve boş bir yolda aracın hızını artırmak içinde yine vites geçişlerine ihtiyaç olacaktır. Debriyaj kanadına basarak, aracın vitesini daha yüksek bir kademeye alabilir, aracın hızı artırılabilir.
 
Yeni nesil otomatik vitesli araçlarda bunun gibi uygulamalarla uğraşmaya gerek yoktur. Vİtes geçişlerini aracın kendisi halletmektedir. Bu sebeple otomatik vitesli araç kullanımı daha konforlu ve kolaydır.
 
Yolun konumu, yapısı ve sürüş mesafesine göre değişen vites geçirme aşamaları, manuel şanzımanlı araçlarda sürücünün yönetiminde gerçekleştirilmektedir.
 
Aracın her kilometrede sorunsuz ve keyifli sürüş performansı sergilemesi için, her aksamda olduğu gibi, viteslerinde periyodik olarak bakımdan geçmesi gerekmektedir.
 

Araba Vitese Geçmiyor

Sıkça Sorulan Sorular

Vitesler Neden Arızalanır?

Fren sistemine sık ve çok yüklenilmesi ile balatalarda meydana gelecek deformasyonlar, şanzımanda yaşanan aksaklıklar ve soğuk hava gibi pek çok etkenler vites geçişlerinde sıkıntıya yol açmaktadır.
Bunun yanı sıra hatalı vites değişimi, ani ve sık vites değişimi, biten şanzıman yağının tatbik edilmemesi sonucu dişliler ve bilyalarda ortaya çıkan aşınmalar viteslerde arızaların ortaya çıkmasına ve dolayısı ile vites geçişlerinde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.
 

Vites Geçişlerinde Sorun Yaşanmasının Nedenleri

  • Debriyaja basıldığı halde, istenen kademeye geçmeyen araçta vitesten ses gelmesi bir sorunun olduğu göstergesidir. Bunun nedeni, vitesin akarcasına düzgün olarak geçip oturmamasından kaynaklanmaktadır.
  • Debriyaj ve şanzıman kutusunda yaşanan arızalar.
  • Kış mevsiminin soğuk hava etkisi aksamlardaki yağın donmasına ve mekanizmaların düzgün çalışmamasına neden olabilmektedir.
  • Vites halatının paslanması
  • Vites kolunu şanzımana bağlayan geçişlerde yaşanan kopma yada arızalar
  • Şanzıman yağının azalması
  • Baskı balatanın bitmesi yada kırılması
  • Senkromeç arızaları
  • Hidrolik seviyedeki sıkıntılar gibi etkenler araçların vites geçişlerinde sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır.
 

Viteslerde Periyodik Bakımın Önemi

Aracın performansını koruması ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşatması için periyodik bakımlar ihmal edilmemesi gereken uygulamalardır.
 
Aracın aksamlarının, düzenli olarak kontrol edilmesi, varsa sorunlarının giderilmesi yada yedek parça ile değiştirilmesi gibi aşamaları kapsayan bu süreçte viteslerin de değerlendirilmesi yapılmaktadır.
 
Aracın yol boyunca, motoru zorlamadan ve boğmadan yol alabilmesi için önemli olan vites geçişlerinde yaşanacak sıkıntı hem motoru hem de aracın diğer mekanizmalarında daha büyük arızaların yaşanmasına yol açabilmektedir.
Bu denli maddi hem de manevi sıkıntı yaşatacak durumlarla karşı karşıya kalmamak için vites ve araçların dönemlik bakımları mutlaka yaptırılmalıdır.
 
Bosch servis bünyesinde verdiğimiz güvenilir ve profesyonel oto servis hizmetlerimiz ile tanışmak, aracınız için en uygun ve doğru bakımı bakımı yaptırmak için bizimle iletişime geçebilir, yol yardım, vale ve oto ekspertiz desteğimizden de faydalanabilirsiniz.